Розповідаємо, чим відрізнялося меню солдата від офіцера, а також як впливало місце служби на раціон.

У радянській армії були свої норми продовольства / зображення УНІАН
Війна в будь-які часи залишала після себе великий слід в історії та серцях тих, хто її пережив. Особливе місце завжди посідала Друга світова війна, яка втягнула в бойові дії безліч країн і людей.
Яку кашу їли солдати під час війни та яким був їхній раціон – далі в матеріалі. Раніше ми розповідали, чому радянські жінки не знімають шапку в приміщенні.
Чим харчувалися у воєнні роки
Норми харчування в Радянській армії були розроблені і закріплені ще в 1941 році і залишалися незмінними протягом всієї війни. Як зазначено у Вікіпедії, норма добових калорій залежала від того, де і ким служив військовий.
Відео дня
Найменш калорійні пайки покладалися тим, хто служив в тилу, а ось танкістів, піхотинців і артилеристів годували набагато ситніше. Найбільш поживними були раціони тих, хто служив на флоті або в авіації.
Що їли радянські солдати під час Другої світової війни
Основу їхнього харчування становили різні крупи, тушонка, макарони, хліб, картопля, сіль і цукор. Риба в раціоні з’являлася тільки тоді, коли фронт був біля моря. В інших випадках вживали м’ясо.
Ось чим харчувалися у воєнні роки солдати:
- 60 грамів житніх сухарів;
- 200 грамів концентрованої каші;
- 75 грамів концентрованого горохового супу-пюре;
- 100 грамів напівкопченої ковбаси;
- 35 грамів цукру;
- два грами чаю;
- 10 грамів солі.
Замість ковбаси могли дати 150 грамів вобли або стільки ж бринзи, 100 грамів в’яленого рибного філе, 200 грамів оселедця або 113 грамів консервів.
Офіцери могли додатково отримати 20 грамів печива і 30 грамів масла.
Ті, хто служив у спеціальних частинах, отримували злегка змінений раціон. Наприклад, морякам підводного флоту давали квашену капусту, соління і цибулю, щоб покрити нестачу кисню.
У танкових і авіаційних військах формували додатковий запас продовольства на випадок відривів від підрозділів або вимушеної посадки. Вони мали бути готові до кількох діб автономного існування без поповнення продовольства.
Читайте також:

Як позбутися затхлого запаху у підвалі: експерти розкрили вирішення проблеми

Секрет ідеальної яєчні: шеф назвав один простий інгредієнт, який усе змінить

Чому краще не прати вовняний светр: секрети догляду за теплими речами
При цьому недоторканним запасом вважалися сухпайки з консервів, сухарів і галет. Передбачалося, що їх мало вистачити на кілька днів, але часто продовольство з’їдалося швидше.
У мирний час було розроблено нові правила, зазначені в “Нормі №1”. Згідно з основним добовим забезпеченням, у позавоєнний період солдати повинні були споживати близько 3600 калорій.
Передбачалося, що солдати отримуватимуть триразове гаряче харчування. До нього повинні були входити:
- 150 грамів м’яса або 112 грамів консервів;
- 100 грамів риби або 60 грамів консервів;
- 120 грамів каші (рис, гречка, перловка або пшоно);
- 30 грамів вершкового масла або маргарину;
- 600 грамів картоплі, 130 грамів капусти, морква, цибуля і буряк;
- 350 грамів житньо-пшеничного і 400 грамів пшеничного хліба;
- 70 грамів цукру;
- спеції, вітаміни.
Також у мирний час переглянули й сухпайок. До нього почали додавати згущене молоко, фруктові соки, цукор і чай.