Цей рецепт, можливо, здасться складним, але виправданим.
Рецепт ідеальної курки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот із відео Youtube/@alisoneroman
Авторка кулінарних книг і розробниця рецептів Елісон Роман володіє дивовижним талантом перетворювати прості страви на справжню подію. Її рецепти ніколи не вимагають складних технік або важкодоступних інгредієнтів, але при цьому завжди вражають насиченим смаком.
Кулінарна філософія Роман будується на несподіваних, але гармонійних поєднаннях смаків. Її рецепт курки в одній каструлі з карамелізованим лимоном і фініками – це квінтесенція її підходу: простота, витонченість і легка недбалість, що робить страву ще більш привабливою, пише Parade.
Золотиста куряча скоринка, запечені до м’якості лимони та тягучі солодкі фініки сорту меджул створюють дивовижний баланс смаків: страва одночасно солона, солодка, ледве гіркувата та насичена ароматами – ідеальна як для великої вечері, так і для затишної вечері наодинці.
Відео дня
Як приготувати запечену курку за рецептом Елісон Роман
Роман описує свою страву як “втілення всього, що ви хочете від курки”. З технічного погляду рецепт бездоганний. Попереднє обсмажування курки в жаровні перед запіканням дає ідеально хрустку скоринку. А приготування в одному посуді дає змогу всім смакам змішатися в приголомшливо ароматний соус, який захочеться поливати на все.
Розігрійте духовку до 220°C. Щедро приправте цілу курку (приблизно 1,8 кг) або 1,4 кг курячих стегон кошерною сіллю і чорним перцем.
У великій жаровні на середньому-сильному вогні розігрійте 1 столову ложку ріпакової олії. Викладіть курку в каструлю ніжками вниз і злегка притисніть, щоб шкіра рівномірно контактувала з поверхнею. Обсмажуйте не перемішуючи 5-8 хвилин, поки шкірка не стане золотистою.
Коли курка підрум’яниться, додайте скибочки лимона, розташувавши їх так, щоб вони торкалися дна каструлі. Дайте їм злегка карамелізуватися в курячому жирі, що витопився, – це займе близько 2 хвилин.
Потім додайте в каструлю очищений і розрізаний навпіл шалот (або червону цибулю, нарізану шматочками), фініки меджул без кісточок, кілька гілочок свіжого чебрецю або орегано і трохи води. Посипте курку пластівцями червоного перцю, потім накрийте кришкою.
Переставте жаровню в розігріту духовку і запікайте 20-25 хвилин.
Потім зніміть кришку і готуйте ще 20-25 хвилин – за цей час рідина зменшиться в об’ємі, а шкіра залишиться золотистою і хрусткою.
Дайте курці відпочити 10 хвилин, потім перекладіть на обробну дошку і розріжте на порційні шматки. Подавайте з карамелізованими лимонами, м’яким шалотом і фініками.
Інші цікаві рецепти
Раніше УНІАН повідомляв, як приготувати чарівний французький соус beurre monte. Це простий, але вишуканий масляний соус. Він готується шляхом енергійного збивання холодного масла в киплячій воді.
Крім того, як спекти ідеальне брауні-печиво – простий рецепт, що “завірусився” в мережі. Йдеться про поєднання брауні та печива: десерт виходить ніжним і тягучим, як брауні, але при цьому має жувальну текстуру шоколадного печива.